Behandelingen onderwerpen

Parodontale behandeling Fundamentals 't Gooi

Tandvleesontsteking

Tandvleesontsteking is een infectie waarbij schadelijke bacteriën via het tandvlees uw lichaam kunnen binnendringen met mogelijke gevolgen.
Het risico dat u ontstoken tandvlees krijgt neemt toe wanneer u rookt of aan bepaalde ziektes lijdt, zoals bijvoorbeeld Diabetes.

  • Gezond tandvlees is licht roze van kleur en ligt stevig om de tanden en kiezen heen
  • Ontstoken tandvlees komt op elke leeftijd voor, maar het meest bij volwassenen
  • Ontstoken tandvlees is rood en gezwollen (Gingivitis). Ook kan het tandvlees wat slapper zijn en gemakkelijk bloeden tijdens het poesten

Parodontitis

Onder bepaalde omstandigheden zal de tandplak de kans krijgen, om dieper in de ruimte tussen de tand en gingiva, te komen. De ruimte die hierdoor ontstaat wordt de pocket genoemd.

De schadelijke producten van de bacteriën in de pocket zorgen ervoor dat het lichaam afweercellen en ontstekingseiwitten in dit gebied gaat loslaten. Het gevolg van deze strijd is dat ook het kaakbot en de ligament vezels tussen de wortel en het bot worden afgebroken. Hierdoor zal de pocket dieper worden. Links is plak, die zich in de pocket bevindt, te zien. Dit wordt subgingivale plak genoemd. In deze pockets verkalkt de tandplak gedeeltelijk tot tandsteen. Deze voortschrijdende ontsteking met afbraak van vezels en kaakbot heet parodontitis.

Ongeveer 10-15% van de Nederlanders lijdt aan ernstige parodontitis.

Wanneer de mondhygiëne onvoldoende is (geweest), kan het tandvlees zodanig zijn ontstoken dat ook het steunweefsel dat zich onder het tandvlees bevindt, is aangedaan. Behandeling bestaat dan uit het schoonmaken van de tandoppervlakken onder het tandvlees gecombineerd met instructie mondhygiëne.

Hier zijn meerdere afspraken voor nodig!

Diabetes

Problemen in de mond komen vaker voor bij diabetes. Vooral de aandoening parodontitis komt veel vaker voor, ook bij jongeren. “Parodontitis is de vergeten complicatie van diabetes.” Regelmatige controle door een mondhygiënist is geen overbodige luxe bij diabetes.

De meeste problemen in de mond bij diabetes worden veroorzaakt doordat mensen met diabetes vatbaarder zijn voor ontstekingen. Bovendien genezen ontstekingen en wonden moeilijker. Dat geldt voor het hele lichaam, dus ook in de mond. Het tandvlees is daar het meest gevoelig voor ontstekingen.
Ontstoken tandvlees wordt ook wel gingivitis genoemd. Is ook het kaakbot eronder ontstoken, dan heet dat parodontitis.

De kans op parodontitis wordt door diabetes fors groter. Ongeveer tien procent van de Nederlanders lijdt aan een matig tot ernstige vorm van parodontitis, bij mensen met diabetes is dit twintig tot dertig procent. Vooral een slecht ingestelde diabetes maakt de kans op parodontitis groter.

Goede mondzorg

Een goed ingestelde diabetes is de beste manier om problemen in de mond voor te zijn. Daarnaast is het belangrijk om zo gezond mogelijk te leven. Goede, evenwichtige voeding is belangrijk. Een gebalanceerd voedingspatroon zorgt voor een betere mondgezondheid. Neem voeding die veel vitaminen en mineralen bevat, dat helpt.

Twee keer per dag het gebit goed reinigen is van groot belang. Niet alleen de tanden goed schoonmaken, maar ook de ruimte tussen de tanden. Dat kan met tandenstokers, flosdraad of met speciale borsteltjes.
De mondhygiënist kan hierover een goed advies geven. Vraag eens of je goed poetst en hoe het eventueel beter kan. Moeilijke plekken in de mond worden vaak vergeten bij het poetsen. Goede uitleg helpt om het beter te doen.

Controle op parodontitis en andere mondproblemen hoort in feite bij de jaarlijkse diabetescontrole, menen parodontologen. Vergeten wordt dat parodontitis in feite een open wond in de mond is, met alle gevaren van dien. Parodontitis is de vergeten complicatie van diabetes. Elk jaar een goede controle is geen overbodige luxe.